top of page

3D PRINTANJE

3D_Dron_06.JPG

3D MODELIRANJE

Učenici se na radionicama upoznaju s radom u 123D Design programskom okruženju koje je odabrano zbog jednostavnosti korištenja, licence otvorenoga koda i sličnosti sa ostalim profesionalnim programima istoga proizvođača kao što su AutoCAD, 3DS max, Maya ili Fusion 360.

Nakon što su učenici upoznati sa programom i načinom na koji mogu modelirati željeni predmet, modelirali svoje predmete.

Uslijedila je izrada njihovih modela na 3D printeru Prusa i3 koji se pokazao izuzetno jednostavnim za korištenje. Dok su modeli bili u izradi, učenici su imali priliku poslušati više informacija o načinu rada 3D pisača, vrstama programskih rješenja potrebnih za kompletan proces proizvodnje nekog predmeta od njegova dizajna (CAD), preko analize slabih točaka i nedostataka (CAE) do izrade konačnog proizvoda (CAM).

Učenici su također upoznati i sa vrstama 3D printera, vrstama i svojstvima materijala od kojih se predmeti mogu ispisati i općenito konstrukcijskim elemenata 3D pisača.

 

Mentor: Tomislav Kudeljnjak

Ova radionica samo je još jedna u nizu koju ZTK Valpovo-Belišće u organizaciji izvannastavnih programa iz područja programiranja i 3D modeliranja odraditi sa višim razredima u OŠ u Belišću, Valpovu i Veliškovcima.

DRONOVI

U sklopu radionice polaznici se upoznaju sa dronnovima. Stjeću osnovne pojmove i upravljačko sućelje sa "sobnim" dronovima. Nakon toga slijedi programiranje dronai korištenje foto i video materijala koje dro

bottom of page