MODELARSTVO

Modelari_08.JPG

"MODELARSKA LIGA"

Modelarska liga je natjecanje s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva. Iako u ovom trenutku tehnička kulture nije jedan od važnijih nastavih predmeta našeg školstva, uloga tehničke kulture nezamjenjiva je u napretku društva u cjelini.

 

Trend slanja djece u nestrukovne škole doveo je društvo do toga da pronaći kvalitetnog majstora ili uspješnog i kreativnog obrtnika postaje teška misija.

 

Potičemo društvo znanja, no nismo definirali koje su nam kompetencije zaista potrebne za kvalitetan život u današnjem društvu.

 

Mentori: Biljana PantošDavor Milošević, Bojan Fuderer

Mjeriti, ocrtati, izrezati na mjeru, sastaviti jednostavnu tehničku tvorevinu, kompetencije su koje bismo trebali steći tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Izrada tehničkih tvorevina u području modelarstva je jedan od načina za stjecanje navedenih kompetencija. Poneki se modelarstvom bave kao hobijem za opuštanje nakon napornog rada. 

Zato nam je potrebno znanje tehničkog crtanja, rukovanja strojevima i alatima te kreativnost koja dolazi do izražaja pri izradi tehničke tvorevine. Natjecanja u modelarstvu omogućavaju učiteljima tehničke kulture koji djeluju u osnovnim školama ili udrugama tehničke kulture uvođenje novih tehnologija u nastavu i radionice tehničke kulture te samim time i kvalitetniji rad s učenicima.