top of page
Keyboard and Mouse

INFORMATIČKI KLUB "HAL" VALPOVO

udruge_aa.jpg

Dio smo "Slavonske STEM evolucija"

Informacije o projektu 

Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a zapravo je akronim od početnih slova četiriju područja – znanost, tehnologija, energetika i matematika (science, technology, engineering i mathematics).

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020
Naziv projekta: Slavonska STEM evolucija (UP.04.2.1.02.0002)
Korisnik projekta: Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije, Trg J. Križanića 1, Osijek
Partneri projekta: 
•    Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Kneza Trpimira 2B, Osijek,
•    Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, Strojarska cesta 20, Zagreb
•    Centar za nestalu i zlostavljanju djecu – CNZD, Dunavska 53/19, Osijek
•    Institut za razvoj tržišta rada – IRTR, Hondlova 2/11, Zagreb 

Cilj projekta: Razviti održive programe DKU-a u suradnji s FERIT-om i OCD-ima u području STEM i digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta na području 5 županija: Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske, a obuhvaćeno je 15 Osnovnih škola. 

U tih 15 škola nalaze se i škole iz Valpova i Belišća. U njima bi sa po 25 učenika radio student FERIT-a od početka drugog polugodišta, pa do studenoga 2019. godine. Velika je ovo mogućnost za mlade sa našeg područja koji ovim projektom mogu usavršiti svoja znanja iz STEMA, a na kojima se u CTK Valpovo-Belišće potencira unazad tri godine.

Opis projekta: Projekt Slavonska STEM evolucija bavi se rješavanjem problema nedovoljne suradnje između OCD-a i visokoškolskih ustanova pri uključivanju studenata u rješavanje problema u zajednici tj. nerazvijenost modela društveno korisnog učenja (DKU). Najveći problem su nerazvijeni kapaciteti za razvoj te nedostatak aktivnosti u zajednici gdje se mogu provoditi kvalitetni programi DKU. Projektom će se omogućiti sudjelovanje studenata u edukaciji djece osnovnoškolske dobi za stjecanje STEM kompetencija, tj. razvoj digitalne pismenosti koja je u RH vrlo nerazvijena, a postaje preduvjet uključivanja u tržište rada. 
Opravdanost projekta: Projektom će se doprinijeti povećanju korištenja modela DKU i istovremeno smanjiti problem nedovoljne digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta. Razvit će se održivi programi DKU u suradnji FERIT i OCD u području razvoja STEM i digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta na području 5 slavonskih županija. Unaprijedit će se kapaciteti profesora, predstavnika OCD-a i studenata o principima DKU te će se razviti i provesti DKU program za djecu u zajednici. 

Razdoblje provedbe projekta: 19. ožujka 2018. – 18. studeni 2019. 
Ukupna vrijednost projekta: 1.194.067,98 kn
Iznos sufinanciranja EU: 100% iznos

 

bottom of page