top of page

CENTAR TEHNIČKE KULTURE

  • YouTube
  • Facebook
skola.png
foto.png
elektronika.png
robotika.png
3Dprint.png
modelarstvo.png
raketarstvo.png
logo_CTK.png

Testovi s Natjecanja mladih

tehničara od 2008 do 2020.

TEST.png
pristupnicaCTK.png

RAD S MLADIMA - RADIONICE CENTRA TEHNIČKE KULTURE VALPOVO-BELIŠĆE

- Programi tehničke kulture su nadopuna redovnom obrazovanju.
- Stečena znanja i vještine neophodna su u korištenju suvremene tehnike i informatičke tehnologije.
- Olakšajte svojoj djeci odabir budućeg zvanja, te upis u srednje škole ili fakultete.
- Organizirano i korisno provođenje slobodnog vremena poboljšat će kvalitetu života Vaše djece.
- Programe izvode kvalificirani i stručno osposobljeni članovi udruga i vanjski suradnici.

 

 

Primarni cilj CTK Valpovo-Belišće je promicanje tehničkih, informatičkih znanja i vještina građanstva, razvoj civilnog društva, prepoznatljivost potreba udruga te stvaranje pozitivne klime za kvalitetnu suradnju s udrugama u cilju davanja potrebnih edukacija, savjetovanja, podrške i prostorno korištenje kapaciteta Doma tehnike Valpovo.

Svrha djelovanja CTK Valpovo-Belišće je jačanje informatičkih i tehničkih znanja mladeži i ostalog građanstva. U svrhu daljnjeg razvoja civilnog društva osnovni zadatak CTK Valpovo-Belišće je korištenje prostora Centra i pružanje ostalih usluga tehničkih radionica i kabineta. Na lokalnoj osnovi CTK Valpovo-Belišće ima za cilj postati prepoznatljiva organizacija koja predstavlja i razvija civilno društvo.

Misiја CTK Valpovo-Belišće je promicanje tehničke kulture, informatike i kulture općenito kroz organizirane sadržaje u cilju poticanja interesa djece, mladeži, djelatnika i ostalog građanstva na području znanstvene, tehničke i informatičke kulture uz njenu primjenu u gospodarskom i svakodnevnom životu, te promidžbi znanstvenih, tehničkih, informatičkih i kulturnih dostignuća.

Programe tehničke kulture u radionicama CTK Valpovo-Belišće su nadopuna redovnom obrazovanju, a stečena znanja i vještine neophodna su u korištenju suvremene tehnike i informatičke tehnologije. Ovako organizirano i korisno provedeno slobodno vrijeme poboljšava kvalitetu života djece. Djeci se uz to olakšava odabir budućeg zvanja, te upis u srednje škole ili fakultete.
Programe izvode kvalificirani i stručno osposobljeni članovi udruga i vanjski suradnici.

Raspored i cijena:

  • vaki tečaj traje 70 školskih sati (2-3 sata tjedno) i namjenjen je početnicima i naprednima

  • pohađanje programa usklađeno je s pohađanjem nastave (uglavnom subotom)

  • programi se odvijaju u kabinetima Doma tehnike u Valpovu i OŠ ako ima min. 10 - 12  polaznika

  • polaznici se pripremaju za međugradska, županijska i državno natjecanje

  • aktivnosti započinju u listopadu i traju do 15. lipnja i priznaju se u školama kao izvanškolska nas. akt.

  • roditelj odgovara za namjerno učinjenu štetu

  • cijena koju snosi roditelj je 50€ (1 EUR = 7,53450 HRK, 50 EUR = 507,53 HRK, PLATIVO U NAJVIŠE 2 RATE, prva rata 25 € pri upisu, druga rata 25 € najkasnije do 30. studenog 2023. godine),

  • roditelj svojim potpisom potvrđuje pristanak na pohađanje radionice

nastava.jpg

PRAKTIČNA NASTAVA TEHNIČKE KULTURE U ŠKOLAMA​

Voditelji radionica, u dogovoru sa ravnateljima i nastavnicima tehničke kulture, organizirano provode edukaciju i praktični dio nastave iz tehničke kulture u školama koje za to nisu opremljene, a učenicima je problem doći organizirano u Dom tehnike. 

FOTOGRAFIJA

Radionica je namijenjena onim polaznicima koji se žele baviti digitalnom foto tehnikom snimanja fotografija. Svrha ovog programa je da učenike upozna s osnovnim elementima fotografske slike.Namjera foto radionice je da se sustavno stvaraju pretpostavke za daljnje osposobljavanje i usavršavanje mladih autora temeljene na socijalizaciji individualnosti, prava pojedinca da uči, razvija vještine i sposobnosti te iznošenje vlastitih ideja i mišljenja sukladno osobnom stavu.

Foto.jpg
Elektronika.jpg

ELEKTRONIKA​

Elektronika je područje elektrotehnike koje se bavi proučavanjem i kontrolom protoka elektrona i elektronskih sklopova koji se sastoje od pasivnih i aktivnih elektroničkih elemenata.
Pasivni elektronički elementi su otpornici, kondenzatori, zavojnice... a aktivni elektroničke cijevi,tranzistori, diode integrirani krugovi itd. Među elektroničke sklopove, koji nastaju međusobnim povezivanjem većeg broja pasivnih i aktivnih elemenata, prema funkcionalnostima možemo spomenuti ispravljače, pojačala, filtre, bistabile, logička vrata. Sklopovi se dijele na analogne (niskofrekventne i visokofrekventne) i digitalne.
Jedan od takvih kompleksnih digitalnih sklopova je računalo.

ROBOTIKA

Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a zapravo je akronim od početnih slova četiriju područja – znanost, tehnologija, energetika i matematika (science, technology, engineering i mathematics)

Radionica je namijenjena osobama koje se žele baviti robotikom i automatikom. Sadržaj radionice prilagođena je osobama koje nemaju prethodno znanje u navedenim područjima.  Za uspješno pohađanje radionice potrebno je samo osnovno znanje korištenja osobnog računala.
Za one naprednije, koji su voljni kreativno raditi u radionici postoji laboratorij elektronike-robotike.

Robotika.jpg
3D.jpg

3D MODELIRANJE I PRINTANJE

Projekt se provodi kao edukacija o osnovama 3D modeliranja. Polaznici bi modelirali u Autodesk-ovom programu „123 Design“ (ili u nekom drugom naprednijem programu), naučili pripremati 3D modele za ispis u programu „Ultimaker Cura“, pripremiti 3D printer za ispis.

Kroz zanimljiva predavanja upoznali bi upotrebu 3D printera u znanosti i industriji.

MODELARSTVO

Mogućnosti koje pruža modelarstvo prije svega su izrada tehničkih tvorevina i zadovoljstvo rada.

Poneki se modelarstvom bave kao hobijem za opuštanje nakon napornog rada. Za to nam je potrebno znanje tehničkog crtanja, rukovanja strojevima i alatima te kreativnost koja dolazi do izražaja pri izradi.

Natjecanja u modelarstvu omogućavaju učiteljima tehničke kulture koji djeluju u osnovnim školama ili udrugama tehničke kulture uvođenje novih tehnologija u nastavu i radionice tehničke kulture te samim time i kvalitetniji rad s učenicima.

Modelarstvo.jpg
Raketarstvo.jpg

RAKETARSTVO

Izrada modela rakete S 6 A (s padobranom/strimerom)

Koristeći se radioničkim crtežom i uputama priloženim uz komplet rakete potrebno je izrezati i sastaviti model rakete s padobranom.  Kod usmene prezentacije tehničke tvorevine vrednovat će se: sigurnost, razumljivost i ispravno korištenje tehničkog nazivlja.

Natjecanje se provodi na modelarskom poligonu pojedinačno za natjecatelje.

ASTRONOMIJA

Astronomiju vode ćlanovi Astronomskog društva "Anonymus" Valpovo. Astronomija ili zvjezdoznanstvo (grč. ἀστρονομία: zvjezdoznanstvo) je znanost o nebeskim tijelima i pojavama u svemiru te o njegovu ustroju; jedna od najstarijih ljudskih djelatnosti.
Astronomija se bavi opažanjem i objašnjavanjem pojava izvan Zemlje i njezine atmosfere. Astronomija proučava porijeklo, razvoj, fizička i kemijska svojstva nebeskih tijela: zvijezda, zvjezdanih sustava, planeta, crnih rupa i drugih objekata u svemiru, kao i procesa koji se događaju u njima. 

bottom of page