logo 2020.jpg

FOTOKLUB VALPOVO

  • www1
  • Facebook
foto.png

Tijela upravljanja Fotokluba Valpovo za razdoblje 2018. - 2022. godine:

Predsjednik Fotokluba Valpovo:
VELJKO ČVAGIĆ

Dopredsjednika Fotokluba Valpovo:
GORAN DOJKIĆ

Članovi Upravnog odbora Fotokluba Valpovo:
VELJKO ČVAGIĆ
GORAN DOJKIĆ
HAJNC ZVONIMIR
GORAN KUPČERIĆ
ZVONKO STOJIĆ, ujedno i blagajnik fotokluba

 

Tajnik Fotokluba Valpovo:
DRAGAN FRANCUZ

 

Članovi Nadzornog odbora Fotokluba Valpovo: 
DRAGAN MILEC
MATKO FLORIJANČIĆ
LJILJANA VRBEŠIĆ

Članica smo Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće i Hrvatskog fotosaveza

 

POVIJEST

 

Foto amaterizam na području Valpovštine bilježi pojedinačne aktivnosti dvadesetih godina prošlog stoljeća, a zajednička fotografska djelovanja nakon II Svjetskog rata. Zahvaljujući velikom utjecaju,  pomoći i inicijativama foto amatera iz Osijeka,  intenzivnije se razvija početkom 50-ih godina.

Prvi klub foto i kino amatera Valpovo, osnovan je 1950. i djeluje do 1954. godine. Aktivnost foto amatera uglavnom se svodila na fotografiranje događanja koji  su u  onom vremenu  bili aktualni.

            Novi  pokušaj  osnivanja Foto  kluba u  Valpovu bilježimo 1957. godine. Smještaj fotokluba nije riješen pa ubrzo dolazi do prestanka daljnjih aktivnosti.

Školske godine 1965./66. u Valpovačkoj gimnaziji bilježimo osnivanje foto sekcije.  Na Valpovštini u to vrijeme, uporedo s razvojem tehnike i porastom osobnog standarda, pojavljuje se sve veći broj osoba koje kupuju kamere, u namjeri da snimaju svijet koji ih okružuje.

            Skupina foto amatera iz Valpova i Belišća  1978. godina osniva Foto   kino   klub   "FOK" Valpovo u podrumu kina „Partizan“ Valpovo. Tim činom se htjelo potaknuti širenje foto amaterizma ali ujedno i tehničke kulture. U to vrijeme klub okuplja najkreativnije mlade ljude Valpova i okolice. Klub je prestao s radom početkom agresije na Domovinu. Nakon Domovinskog rata, u kome su mnogi članovi aktivno sudjelovali, tinjala je ideja o ponovnom formiranju udruge koja će okupiti zaljubljenike u fotografiju.
            Inicijativa obnavljanja rada fotokluba pokrenuta je početkom ožujka 2001. godine, kada je grupa entuzijasta i zaljubljenika u fotografiju došla na ideju da se učini nešto po pitanju osnutka fotokluba za cijelo područje Valpovštine. Došlo je do nekoliko neformalnih sastanaka, ali tek nakon kontakata sa Hrvatskim fotosavezom počinju ozbiljnije pripreme za osnutak kluba. U Domu tehnike Valpovo pripremaju se osnovni preduvjeti za rad.

Dana 15. veljače 2002. godine u Dom tehnike Valpovo-Belišće na poziv inicijativnog odbora okuplja se dvadesetak osoba zainteresiranih za fotografiju. Isti se dan održava i prva skupština. Izabrane su slijedeće osobe u Izvršni odbor Fotokluba Valpovo: Ivica Kudeljaš, Vlado Jung, Anita Arambašić, Miroslav Arambašić i Zvonko Stojić. Za predsjednika Fotokluba Valpovo izabran je Ivica Kudeljaš, podpredsjednika Vlado Jung i tajnika Dragan Francuz.

 

            Osnovni moto kluba je „Ljubav prema fotografiji“ i na toj osnovi fotoklub i djeluje. Financira se uglavnom sredstvima pedesetak članova koliko ih je učlanjeno u udrugu i dotacijama ZTK Valpovo-Belišće. Kroz udrugu je prošlo više od tristo djece i mladih koji su svojim iskonskim zapažanjima „zlatnog reza“ bilježili svijet oko sebe pomoću fotoaparata. U počecima rada bio je to analogni (kemijski), a kasnije sve više prevladavao digitalni (elektronički) fotoaparat.

Fotoklub Valpovo od svog osnutka 2002. godine nastoji predočiti javnosti fotografije koje su njegovi članovi fotografirali.  Na taj način svaki autor daje mogućnost javnom mjenju uvid u svoj fotografski rad i mogućnost kritičkog osvrta.

            Fotoklub Valpovo u posljednjih nekoliko godina napušta klasičnu „klupsku“ izlagačku politiku (svaki autor mora biti zastupljen barem s jednom fotografijom) i okreće se bitno kvalitetnijem (za fotografiju) načinu izbora i izlaganja fotografija. Ovaj drugi način više potiče autore na razmišljanje i kreativnost u fotografskom izražaju. Na sastancima kluba dogovara se tema koju treba fotografski obraditi u određenom razdoblju. Često puta nakon izbora slijedi i kvalitetno predavanje o zadanoj temi: što može biti motiv, kako ga prikazati, kako tehnički odraditi fotografiju fotoaparatom, koje su postavke, primjeri i sl. 

Svakom autoru ostavlja se mogućnost izbora od 25 – 30 fotografija koje pregledava odabrani selektor (ili selektori). Često puta treba odabrati pedesetak (a nekada i manje) fotografija od prispjelih nekoliko stotina radova. Selektiranje (izbor) je zahtjevan posao koji iziskuje stručno znanje i objektivnost kako bi na kraju kvaliteta fotografije (tehnička i umjetnička) bila prioritetna. Nije potrebno naglašavati da selektor-i ne znaju autore fotografija do konačnog izbora. Članovi Fotokluba Valpovo ovakvim pristupom vrlo su ponosni na ovaj način izbora fotografija za klupsko predstavljanje, koje se organizira krajem svake godine.

Do danas su obrađene i predstavljene različite teme kroz trinaest godišnjih izložbi: 

„Izložba fotografija FK Valpovo“ (svake godine od 2004. do 2010. godine)

„Portret, apstraktna i socijalna fotografija“ (2011.), 

„Priroda“ (2012.), 

„Preko granice“ (2013.) i „Teksture“ (2013.)

„Moja prva izložena fotografija“ (2014.)

„Kontrasti“ (2015.)

„Man at work“ (2016.)

„Ulična fotografija“ (2017.)

„Ljudima u susret“ (2018.)

„GOBEL – Tržnica Belišće“ (2019.)

„Slobodna tema“ (2020.)

 

            Fotoklub Valpovo svake godine organizira i postavi oko deset izložbi fotografija na našem području, ali i diljem Hrvatske.

Zbog svoje neprofesijske (amaterske) fotografske djelatnosti, poticanja i promicanja tehničke kulture na području fotografije, obrazovanja, znanost i istraživanja te izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja Fotoklub Valpovo nagrađen je prestižnim priznanjima:

 

2007. godine – Ana Francuz najbolji mladi fotograf u Hrvatskoj do 21 godine (Godišnja nagrada HFS)

2010. godine – Plaketa ZTK Osječko-baranjske županije

2011. godine – Najbolji fotoklub u Hrvatskoj (Godišnja nagrada HFS)

2012. godine – Državna nagrada „Faust Vrančić“

2014. godine – Plaketa „Matija Petar Katančić“ (Grad Valpovo)

2015. godine – Najbolji fotoklub u Hrvatskoj (Godišnja nagrada HFS)