FOTOGRAFIJA

  • Facebook
logo_CTK_bw.png
Foto_07.JPG

Radionica je namijenjen onim polaznicima koji se žele baviti digitalnom foto tehnikom snimanja fotografija.

Fotografija je tehnika digitalnog ili kemijskog zapisivanja prizora iz stvarnosti na sloju materijala koji je osjetljiv na svjetlost koja na njega pada.

 

Riječ FOTOGRAFIJA je prvi upotrijebio Sir John Herschel, 1839. Ta riječ dolazi iz grčkog jezika i doslovce prevedeno znači CRTANJE SVJETLOM. 
 

Proces izrade fotografije počinje snimanjem fotografskim aparatom.

 

Tu počinje i priča polaznika ove radionice...
Koje su funkcije digitalnog fotoaparata i što je potrebno za dobru fotografiju.

 

Radionica koristi programe Hrvatskog fotosaveza. 
Znadete li da smo imali 2 državna prvaka u fotografiji i puno međunarodnih priznanja?

Mentori: Goran Kupčerić i Dragan Francuz

Namjera foto radionice je da se sustavno stvaraju pretpostavke za daljnje osposobljavanje i usavršavanje mladih autora temeljene na socijalizaciji individualnosti, prava pojedinca da uči, razvija vještine i sposobnosti te iznošenje vlastitih ideja i mišljenja sukladno osobnom stavu. 
Program se provodi uz stručno vodstvo, teorijski uvod u radionicu i definiranje autorskih zamisli. Program je prožet njegovanjem snošljivosti spram različitih pristupa i naporom da se razvije sposobnosti njihovog razumijevanja, samostalnog vrednovanja, te međusobnog uvažavanja i prihvaćanja.
Izvode se u funkciji okupljanja oko zajedničkog projekta, odgovaraju na potrebe za društvenom kohezijom, stvaraju vezu bliskosti povjerenja, razvijaju svijest o zajedničkim vrijednostima, te prihvaćanju različitosti kao izvora bogatstva.

Fotografija je odabrana kao medij jer se njome mogu postići ciljevi koji se na drugi način ne mogu dosegnuti.
Činjenica da kamera «sama obavlja» dio posla, pruža veće mogućnosti za kreaciju, interpretaciju ili razumijevanje važnih sadržaja. Te sadržajno široke, tehnički raznovrsne, a vizualno-likovno izazovne zadaće gotovo nezamjetno uvode u svijet novih informacija, povećanje pažnje, opservacije posebnog intenziteta, kombinaciju racionalnog i emotivnog
odnosa spram stvarnosti i postupno razumijevanje metode rada.

Edukacijski pristup počiva na izvornom idealu škole kao istraživačke odnosno kreativne poduke: provođenju mladih kroz cjelokupan proces stvaranja i vrednovanja fotografiji u njezinom tehničkom i tehnološkom i kulturnom kontekstu pod nenametnutim vodstvom stručnjaka s afinitetom za rad s mladim i usmjeravanju i vođenju mladih da se kreativno ponašaju i izražavaju. Polaznici većinu vremena provode u neposrednoj razradi i ostvarivanju određene ideje.

Voditelji i suradnici usmjeravanje, oslobađanje i izražavanje stvaralačkog potencijala mladih postižu individualnim radom poštujući sklonosti, predznanje, predispozicije i osobni stil izražavanja sudionika, ponajviše putem ravnopravne rasprave.

Zlata Medak, dopredsjednica HFS i predsjednica odbora za rad s mladima HFS