top of page

ROBOTIKA

Robotika_elektronika_08.JPG

Robot je elektro-mehanički uređaj koji može obavljati autonomne ili unaprijed programirane zadatke. Robotika zahtijeva znanje elektronike, mehanike i softvera. U radionici robotike se uče osnove svega: kako izraditi robotskih kolica, programiranje robota na računalu i upravljanje robotima...

Što je mBot robot?

mBot je cjelokupno rješenje za dijete koji daje praktično iskustvo u programiranju, elektronici i robotici. Rad s mBot robot setom inspiriran je Scratch 2.0. programom kojeg možete povezati s mBot uređajem koristeći Bluetooth ili 2.4GHz wireless modul. Ovaj jednostavan za sastavljanje mBot edukacijski robot set pruža neograničene mogućnosti da djeca nauče STEAM (znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku).

 

Makeblock se udružio s Arduinom - vodećom open-source hardverskom platformom u edukacijskoj i maker zajednici. Predstavljen je mBot – edukacijski robot set, kojemu Arduino predstavlja srce programa.

Mentori: Marijan Antolović i Tomislav Kudeljnjak 

Micro:bit

Stigao nam je sićušni stroj za kodiranje… Nakon više od 30 godina BBC je razotkrio tajnu zvanu BBC micro:bit, novo džepno računalo koje omogućava svakome kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera preko softvera.

U osamdesetima BBC Micro računalo je predstavljeno generaciji budućih programera, od kojih su mnogi, kasnije, stvorili uspješne karijere u toj industriji. BBC micro:bit, novo džepno računalo je nastavak ove priče.

Ovo mikro računalo je u Velikoj Britaniji, ciljano isporučeno u škole otprilike jednom milionu školske djece sa svrhom da ih zainteresira i smanji manjak inžinjera u tehnološkom sektoru. A u drugoj fazi će ići u slobodnu prodaju kroz neprofitne organizacije postavljene od strane BBC-a.

Pa, zašto je ovo računalo važno i što možete napraviti s njime?

 

Jače je nego BBC Micro

Iako je 17 puta manje i 617 puta lakše nego BBC Micro (slika iznad), računalo koje je predstavilo programiranje čitavoj generaciji mladih ljudi u 1980-ima, BBC Micro Bit računalo je i 18 puta brže.

Ima 25 crvenih LEDica i dvije tipke za programiranje, kao dodatak mnoštvu senzora – uključujući ugrađeni kompas, detektor gibanja, Bluetooth Smart tehnologiju i pet ulaznih i izlaznih (I/O) prstenova.

Malo i lagano, Micro:Bit je dizajniran kao potrošačka elektronika, iako njegova tanka konstrukcija upućuje da trebate dodatno napajanje s dvije AA baterije koje koristite kad nemate izvor električne struje u blizini. Vjerovatno će buduća verzija to malo popraviti. BBC Micro Bit napajanje baterijama.

 

Lako se koristi

Micro Bit je mnogo napredniji nego njegov stariji rođak, ali programiranje na njemu je dizajnirano da bude najlakše moguće.

Računalo je kompatibilno s naprednim programskim jezicima poput Pythona i C++, a Microsoft donosi i dva dodatna programa – Microsoft TouchDevelop (tekstualno programiranje) i Microsoft Blocks (grafički programski jezik) – kako bi se olakšalo kodiranje.

Pomoću Samsungove Micro Bit aplikacije možete naspraviti selfi sa daljinskim upravljačem. Samsung je prikazao kako “Daljinska selfie aplikacija” može biti napravljena sa samo tri redka koda, počevši od provjere pritiska na tipku, preko Micro Bitovog spajanja s tabletom pomoću Bluetooth LE, i fotografiranja. Za to trebate samo upariti Android uređaj sa BBC mikro bitom.

 

Radi na tabletima i prijenosnim računalima

Budući da postoji web stranica isključivo posvećena BBC Micro Bitu na Microsoftovoj Azure cloud usluzi, korisnici mogu pristupiti programiranju okoliša i udžbenicima za korištenje na svim uređajima povezanima s internetom.

Micro Bit web stranica ugošćuje sve urednike kodova i služi kao spremište programa koje su napisali korisnici, kao dodatak spremištu resursa napravljenih za Micro Bit (kojima se može pristupiti preko Android i iOS aplikacija).

Preko Microsoftove TouchDevelop aplikacije, kod se može spremiti u cloud prije slanja rezultata Micro Bitu, za što je potrebna minimalna lokalna memorija – odlično za vlasnike povoljnijih tableta.

…kao i na pametnim telefonima

 

Tableti i notebookovi su odlični za usputno kodiranje, ali možda ih nećete uvijek imati pri ruci. Postoji veća mogućnost da ćete kod sebe imati smartphone, što Microsoft smatra dobrim zbog dva razloga:

Prvo, većina pametnih telefona srednjeg ili višeg ranga koristi iste senzore kao i Micro Bit, što znači da, kao drugo, možete kompajlirati skripte i usput simulirati programe koristeći Microsoftovu TouchDeveloper aplikaciju bez potrebe za Micro Bitom. (preuzeto sa http://pcchip.hr)

Arduino

Unazad nekoliko godina radionica elektronike-robotike jedna je od najtraženijih radionica u Domu tehnike Valpovo.

Kvalitetni mentori rade sa kvalitetnim materijalima i opremom. Lego Mindstorms kit za robotiku, robotska kolica i puno elektroničkih djelova iziskuje jako puno kreativnosti. 

Od opreme koju posjedujemo izdvajamo kompleta Arduino starter kit with RFID.

ARDUINO omogućuje mentorima puno veće mogućnosti u radu s djecom i mladima. Ako navedemo i nabavku metalne robotske ruke, dvojih novih robotskih kolica i najnoviji model Lego Mindstorms EV3 kompleta, te preseljenje radionice u novi prostor uz informatički kabinet sa 12 računala možemo očekivati još veći broj djece i mladih u ovoj radionici. 

Za svu djecu i mlade koje ove aktivnosti puno više zanimaju, radionice Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće širom su otvorena i u njih se mogu prijaviti online.

Od ove godine Informatički klub "Hal" poziva sve zainteresirane građane (naročito studente elektrotehnike) da mogu koristiti kabinete i gore navedene komplete Arduino za eksperimentiranje na području robotike.

 

Što je ARDUINO?

Arduino je ime za otvorenu računarsku i softversku platformu koja omogućava dizajnerima i konstruktorima stvaranje uređaja i naprava koje omogućava spajanje računala s fizičkim svijetom tj. stvaranje interneta stvari. Arduino je stvorila talijanska tvrtka SmartProjects 2005. rabeći 8-bitne mikrokontrolere Amtel AVR, da bi stvorili jednostavnu malu i jeftinu platformu s kojom bi mogli lakše povezivati računala s fizičkim svijetom. Dizajneri su izabrali ime Arduino po imenu kafića u kojem su se dizajneri sastajali kada su stvarali projekt. (wikipedia)

Arduino platforma je skup elektroničkih i softverskih komponenti koje se mogu jednostavno povezivati u složenije cjeline s ciljem izrade zabavnih i poučnih elektroničkih sklopova.

 Srce Arduina jesu mikrokontroleri. Mikrokontroler je malo računalo sadržano na jednom integriranom sklopu. Arduino okruženje najčešće koristi 8 bitne mikrokontrolere koje proizvodi tvrtka ATMEL. Najrasprostranjeniji model je ATMEGA328P koji se koristi na osnovnoj Arduino prototipnoj pločici koja je prikazana na sljedećoj slici sa lijeve strane.

 Kako je Arduino platforma open-source tipa - dozvoljeno je njezino dijeljenje i preuređivanje u svrhu kreiranja novih platformi koje su međusobno kampatibilne tako sa su razvojem nastale još mnoge inačice raszvojnih okruženja baziranih na Arduino platformi.

 U osnovi, sve Arduino kompatibilne pločice sastoje se od mikrokontrolera, integriranog sklopa za komunikaciju s računalom, te perifernih elektroničkih djelova za osiguravanje mogućnosti rada mikrokontrolera - stabilizatori napona, kvarcni oscilator za generiranje frekvencije takta i slično.

 Mikrokontroler za početak možemo zamisliti kao crnu kutiju koja ima određen broj izvoda kojima je moguće upravljati pomoću programa kojeg korisnik napiše na računalu i koji se onda izvodi na samom mikrokontroleru. Za pisanje programa za Arduino mikrokontrolere koristiti ćemo Arduino programsko okruženje kojeg je besplatno moguće preuzeti s: http://arduino.cc/en/main/software

 

 Kako bi mogli napisane programe prebaciti u mikrokontroler na razvojnoj pločici koristimo se USB vezom s računalom. Ukoliko koristimo Arduino standardnu pločicu koja nije neka nova kompatibilna platforma nije potrebna dodatna instalacija drivera.

 Softver za mikrokomtroler ćemo pisati u Arudino IDE programskom paketu kao i u Ardublockdodatku za grafičko programiranje. (http://e-elektro.blogspot.com)

Što je Lego Mindstorms EV3

Kombinacijom raznolikosti LEGO sustava gradnje s najnaprednijom tehnologijom koju smo mogli razviti, oslobodite kreativnu moć novog kompleta LEGO MINDSTORMS EV3 i stvorite robote kojima možete zapovijediti da hodaju, govore, misle i rade sve što poželite. Slijedite korake 3D uputa za slaganje i stvorite TRACK3RA, R3PTARA, SPIK3RA, EV3RSTORMA i GRIPP3RA i oživite ih jednostavnim, intuitivnim programskim sučeljem baziranim na slikama. Zgrabite priloženi daljinski upravljač i upustite se u izazovnu misiju koja je već spremna ili preuzmite besplatnu aplikaciju i zapovijedajte robotu svojim pametnim uređajem. Želite li podijeliti svoje kreacije i nadahnuti se tuđima? Prijavite se na LEGO.com/mindstorms i pristupite velikoj količini zabavnog sadržaja i komunicirajte s golemim društvom obožavatelja LEGO MINDSTORMSA na internetu. Počela je LEGO MINDSTORMS EV3 robotska revolucija!

bottom of page